Europese leiders moeten dringend verantwoordelijkheid opnemen

Europese regeringen hebben hopeloos gefaald in hun aanpak van de vluchtelingencrisis in Europa. Terwijl de lidstaten het onderling oneens zijn, gaan levens verloren en brokkelt de EU verder af. Wij, Socialisten en Democraten in het Europees Parlement en in heel Europa, doen een beroep op staatshoofden en regeringsleiders die vandaag bijeenkomen om eindelijk gemeenschappelijk tot actie over te gaan:

Humanitaire hulp voor Europa

Onmiddellijke humanitaire hulp is nodig voor Griekenland en elders in Europa om vluchtelingen te voorzien van basisonderdak, gezondheidszorg en voedsel.

Financiering voor landen die de dupe geworden zijn van de crisis

Er moet financiering voor Griekenland komen bovenop het geld dat voorzien wordt voor landen die grenzen aan Syrië.

Spreiding van vluchtelingen en de gevolgen voor EU-regeringen die weigeren hun aandeel daarin te nemen

Het besluit dat genomen werd over de spreiding van vluchtelingen moet onmiddellijk worden uitgevoerd. Geen getreuzel meer, regeringen die niet voldoen aan hun wettelijke verplichtingen moeten de gevolgen daarvan dragen.

Maatregelen ter bescherming van Schengen

Een ineenstorting van Schengen zou een ramp zijn voor de EU. Tijdelijke grensmaatregelen moeten ook echt tijdelijk zijn, met een duidelijk plan over hoe en wanneer ze terug te draaien.

Herziening van de Dublinverordening

De Dublinverordening - onder welke vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het eerste EU-land dat zij bereiken – bestaat niet meer. De Commissie moet een nieuwe praktische oplossing voorstellen, op basis van gedeelde verantwoordelijkheid tussen de lidstaten.

We hebben geen tijd meer - we moeten nu handelen om levens te redden, om Schengen te redden en om Europa te redden.