Europees Parlement lanceert informatiecampagne verkiezingen 2014

In aanloop naar de Europese verkiezingen op 25 mei 2014 lanceert het Europees Parlement haar nieuwste informatiecampagne. De campagne gaat door tot het moment - na de verkiezingen - dat het vers gekozen Parlement op haar beurt de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie heeft verkozen.

De enige manier om het Europese besluitvormingsproces te beïnvloeden is via het Parlement. Er heerst een algemeen gevoel dat Europese besluitvorming tijdens de crisis legitimiteit ontbeerde. Burgers, Europese kiezers, kunnen bepalen hoe het politieke landschap in het EP er uit komt te zien en welke richting het op zal gaan met wetgeving, beleid en de grote vraagstukken die ons de komende vijf jaar te wachten staan.
 
Deze campagne richt zich niet alleen op de verkiezingen van 22-25 mei 2014, maar ook op de periode daarna waarin het Parlement de voorzitter van de Europese Commissie kiest en de politieke agenda van die nieuwe Commissie goedkeurt.
 
 De campagne bestaat uit vier fases.
 
  • De eerste fase start nu met de presentatie van de slogan ACT.REACT.IMPACT. In deze fase worden de nieuwe bevoegdheden van het Parlement uitgelegd en hoe deze het dagelijks leven van Europese burgers beïnvloeden.
  • Fase twee, van oktober tot februari 2014, brengt vijf cruciale thema's over het voetlicht: de economie, banen, kwaliteit van leven, geld en de EU in de wereld. Dit gebeurt tijdens een serie interactieve evenementen in Europese steden.
  • Fase drie, de eigenlijke verkiezingscampagne, start in februari. Deze richt zich op de verkiezingsdata van 22-25 mei. Deze data worden aan het verkiezingslogo toegevoegd als de verkiezingen naderen.
  • Na de verkiezingen begint de laatste fase waarin het nieuw gekozen Parlement de nieuwe Commissievoorzitter kiest en de nieuwe Commissie inaugureert.
 De slogan ACT.REACT.IMPACT benadrukt dat Europese kiezers macht kunnen uitoefenen via het stembiljet, en zo de toekomstige staat van de Europese Unie kunnen meebepalen. Wil je meer info over de campagne of ben je op zoek naar het campagnemateriaal? Neem dan via deze link een kijkje op de campagnewebsite van het Europees Parlement.