Europees parlement roept lidstaten op tot wapenembargo Saoedi-Arabië

Het Europees parlement heeft in een resolutie de lidstaten opgeroepen om geen wapens meer te verkopen aan Saoedi-Arabië, dat vandaag betrokken is in een bloedig conflict in Jemen. Volgens de Verenigde Naties vielen er, sinds de Saoedische militaire interventies in maart vorig jaar startten, zowat 7000 burgerslachtoffers. “Met de resolutie wil het Europees parlement de humanitaire crisis in Jemen in de aandacht brengen,” zegt Europees parlementslid Kathleen Van Brempt. 

“Het parlement roept de Unie op om haar eigen ‘Gedragsregels over wapenverkoop’ toe te passen en dus geen wapens meer te leveren aan de Saoedi’s. Vooral Groot-Brittannië en in mindere mate Frankrijk leveren het wapentuig dat in Jemen wordt gebruikt. Het parlement geeft daarmee ook gehoor aan een petitie die door zo’n 750.000 Europeanen werd getekend om een wapenembargo te eisen.”

Ook Vlaams parlementslid Tine Soens is blij met de Europese resolutie: “Al bijna een jaar vraag ik in het Vlaams Parlement naar dergelijke maatregel. Ik ben blij dat het Europees Parlement nu doet waar onze minister-president blijkbaar niet toe in staat was.”