Europees Parlement reikt Sakharov-prijs uit aan Malala Yousafzai

Vandaag reikte het Europees parlement de jaarlijkse 'Sakharov-prijs voor de Vrijheid van Denken' uit aan de 16-jarige Pakistaanse Malala Yousafzai.  Malala, die vooral bekend is vanwege haar strijd voor het universeel recht op onderwijs voor elk kind, kwam de prijs tijdens de zitting van het Europees parlement in Straatsburg in ontvangst nemen. 

Malala Yousafzai is afkomstig uit Mingora, gelegen in het Swat District van Pakistan, waar het Taliban-regime jonge meisjes en vrouwen verbood naar school te gaan. In 2008, op 10-jarige leeftijd, sprak Malala voor het eerst publiek met een speech getiteld 'Hoe durft de Taliban mij mijn recht op onderwijs te ontnemen?' Later startte ze een blog voor de BBC over het onderwerp. 

Ze betaalde echter een zware prijs voor haar strijd voor het recht op onderwijs voor iedereen. In 2012 werd Malala het slachtoffer van een aanslag, waarbij ze een kogel in het hoofd en de nek kreeg. Ze overleefde de aanslag en is vandaag een symbool voor de strijd voor mensenrechten. 

Bij de prijsuitreiking liet Malala optekenen: "Laat ons de ideologie van de macht veranderen. De echte wereldmacht is het land met sterk verankerde rechten voor al haar inwoners en een hoge geletterdheid, niet het land met de meeste soldaten."

De Sakharov-prijs wordt jaarlijks door het Europees parlement uitgereikt aan mensen of organisaties die hun leven wijden aan het verdedigen van de rechten van de mens, vrijheid en vrije meningsuiting.

Het journaal bracht een reportage over de prijsuitreiking. Die kan je via deze link bekijken.