Europees parlement kan Edward Snowden ondervragen in PRISM-onderzoek

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden zal door het Europees parlement ondervraagd kunnen worden naar aanleiding van het onderzoek over het zogenaamde PRISM-afluisterprogramma van de Amerikaanse NSA. Dat onderzoek gebeurt door de commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken van het parlement, dat een rapport samenstelt over de elektronische massasurveillance op Europese burgers.

Op basis van gelekte informatie van klokkenluider Edward Snowden, onthulden de Britse krant The Guardian en de Amerikaanse krant The Washington post het bestaan van PRISM op 6 juni van dit jaar.

 Snowden zal op vragen van de Europese parlementsleden antwoorden. Dat moet echter gebeuren via een vooraf opgenomen videoboodschap. Snowden kan immers geen live-conferentie doen omdat dat zijn lokatie in Rusland zou kunnen onthullen. Om die reden is er evenmin een datum gepland voor de ondervraging. Wellicht zal dat in de loop van januari gebeuren.

De rapporteur van het dossier, de sociaaldemocraat Claude Moraes, ook woordvoerder voor de S&D inzake burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken wil in elk geval van Snowden weten waarom hij de betrokken informatie heeft gelekt en hoe hij staat tegenover de gevolgen van zijn actie, in welke situatie hij zich nu bevindt, wat zijn mening is over de impact van zijn onthullingen op de veiligheid, de werking van de veiligheidsdiensten en op het ‘recht op informatie’. Hij wil ook weten welke gevolgen de onthullingen volgens Snowden zullen hebben op de toekomst van massasurveillance via het internet.