Conservatief Europa zoekt oplossing crisis in jouw portemonnee

Eén jaar na de grootse verklaring van José Manuel Barroso rond een slagkrachtig Europa, is het enige wat voorligt een pakket economische maatregelen dat de gewone Europeaan zal laten betalen voor de crisis. Wij zeggen neen bedankt.

In zijn State of the Union in september vorig jaar, kwam de grote baas van Europa, Commissievoorzitter Barroso, woorden tekort om de slagkracht van Europa in de strijd tegen de crisis te bejubelen. Europa had blijk gegeven van “leiderschap” en kende, dankzij haar “vastberaden optreden, betere economische vooruitzichten”. Europa, zo zei Barroso, had in de strijd tegen de crisis “de test doorstaan”.

Vandaag blijkt dat de economische vooruitzichten belabberd zijn, er twijfels bestaan over het voortbestaan van de euro, een Grieks bankroet nog steeds dreigt en de Europese leiders het niet met elkaar eens geraken over de aanpak van de crisis. Het enige wat voorligt, is een pakket maatregelen over het economisch bestuur, het zogenaamde six pack, dat de gewone Europeaan zal laten betalen voor de crisis. Dat belangrijke pakket heeft het namelijk uitsluitend over een strak begrotingsbeleid dat zal leiden tot hogere belastingen en lagere uitgaven.

Nu zijn wij de eerste om te pleiten voor een gezonde begroting van de lidstaten. Dat is onze plicht als we de volgende generaties niet willen opzadelen met een schuld uit het verleden. Maar saneren betekent dat je snijdt in het overtollige vet, de spieren ongemoeid laat en zelfs meer zuurstof geeft. De maatregelen die woensdag gestemd zullen worden - door de meerderheid van conservatieven en liberalen, geven die zuurstof niet. Integendeel, ze verstikken elke kans op duurzame groei in Europa. Dat is de reden waarom de progressieve alliantie van socialisten en democraten (S&D) zich verzet tegen het globale pakket.
...

Lees verder.