Stad Antwerpen maakt werk van leefbare stad

Elektrisch rijden is al lang geen fabeltje meer. Ook in Antwerpen zullen we vanaf nu steeds vaker elektrische wagens in het straatbeeld zien opduiken. Vanaf 25 januari neemt de stad Antwerpen namelijk 6 elektrische wagens in gebruik.
Het initiatief van de stad kadert in een ruimer klimaatplan. Antwerpse schepen voor Milieu Guy Lauwers liet vorig jaar al weten dat de stad in de toekomst nog enkel duurzamere voertuigen wil opnemen in het wagenpark. Door over te schakelen op wagens die rijden op groene stroom, geen CO2 uitstoten en bijna geluidloos zijn, wordt de impact van de wagen op onze luchtkwaliteit én op onze leefomgeving tot een minimum herleid.

Zo streeft de stad naar ‘Minder CO2, meer frisse lucht’. In eerste instantie worden de wagens enkel gebruikt door stedelijke medewerkers, vanaf het voorjaar ook door leden van Cambio. Er bestaat geen twijfel over de talrijke voordelen van elektrisch rijden. Toch is niet iedereen voor het idee gewonnen. Door het concept concreet te maken, lanceert de stad de discussie en worden zo hopelijk de laatste drempels overwonnen.

Wie rijdt, moet natuurlijk ook tanken. En dat is met een elektrisch voertuig niet anders. Hiertoe opent Antwerpen een netwerk van publieke oplaadpalen. Opladen is eenvoudig en kan met een badge, sms of door het scannen van de QR-code (een Europese primeur).

Met het invoeren van elektrische wagens en het openen van publieke oplaadpalen, zet Antwerpen een nieuwe stap richting duurzaam vervoer. Ooit leek elektrisch rijden surreëel. Door verder durven te denken en af te stappen van de klassieke denkpatronen, is duurzaam rijden nu een feit.
Ook in andere domeinen moeten we durven dromen en op termijn werk maken van ideeën die op het eerste zicht misschien niet haalbaar lijken, maar waarvan we wéten dat ze ons zullen leiden naar échte welvaart.