Sociaal-democraten roepen Dijsselbloem op het matje voor schandelijke behandeling Griekenland

De Europese sociaal-democraten willen dat de fractieleiders van het Europees parlement Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem op het matje roepen omdat hij de beloofde schuldverlichting aan Griekenland blokkeert. En dat omdat Griekenland aan gepensioneerden met een laag pensioen, die nauwelijks de eindjes aan elkaar kunnen knopen, een eenmalige Kerstbonus wil uitbetalen. Een schandalige beslissing die louter omwille van politiek-ideologische motieven is ingegeven.

De Eurogroep had aanvankelijk aan Griekenland een tijdelijke schuldverlichting beloofd omdat het land haar begrotingsdoelstellingen heeft bereikt. Maar nadat Athene een eenmalige Kerstbonus had beloofd aan gepensioneerden met de laagste pensioenen, heeft de Eurogroep die beslissing nu bevroren. In totaal zou Athene 617 miljoen uittrekken om gepensioneerden die de eindjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen een bonus te geven. Het gaat om een eenmalige storting van tussen de 250 en 800 euro. Dat mag, omdat Griekenland zijn begrotingsdoelstellingen bereikt heeft en zelfs een surplus van 2 miljard euro heeft gerealiseerd. Volgens de afspraken mag Griekenland, bij een eventuele surplus, die middelen gebruiken voor sociale programma’s. Er is dus geen enkele juridische reden om Griekenland hiervoor te straffen.

De enige verklaring is dat dit een politiek-ideologische zet is, georchestreerd door de haviken van de austeriteit. Wij vermoeden hierin een zet van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble die het niet kan laten zijn afkeer voor Griekenland te pas en te onpas te ventileren. De beslissing van de Euro-groep, onder voorzitterschap van Jeroen Dijsselbloem is niet enkel onnodig en ongepast maar gewoonweg grof. De Eurogroep zwijgt als vermoord als grootverdieners astronomische bonussen krijgen, maar schreeuwt wel moord en brand als de armen een eenmalige steun krijgen. Dat is voor ons, Europese sociaal-democraten zo schokkend dat wij eisen dat de Conferentie van Voorzitters van het Europees parlement Jeroen Dijsselbloem op het matje roept. Wij vragen ook dat tijdens die bijeenkomst Europees Commissievoorzitter Juncker aanwezig is. De Commissie zelf heeft al verklaard de houding van de Euro-groep niet te begrijpen.