Oproep aan Belgische bedrijven om deel te nemen aan Europese oproep voor kennisgedreven economie

De Europese Commissie heeft deze week voor het eerste een oproep gelanceerd om projecten in te dienen in het kader van het Horizon 2020 programma. Met ruim 15 miljard euro die de eerste twee jaar beschikbaar zijn, kunnen projecten die de kennisgedreven economie een boost kunnen geven, ingediend worden. 

De Commissie heeft nu reeds prioriteiten vastgelegd voor de eerste twee jaar, dat is een primeur en uiterst belangrijk voor onderzoekers en bedrijven, die nu de nodige zekerheid hebben over de richting van het Europese beleid inzake onderzoek. Bedrijven en onderzoeksinstellingen kunnen voor de meeste ‘oproepen’ al vanaf nu projecten indienen. Voor 2014 is er 7,8 miljard euro beschikbaar voor de drie pijlers van Horizon 2020:
 
  • Excellent Science: Ongeveer 3 miljard euro, waaronder 1.7 miljard voor beurzen van de European Research Council voor topwetenschappers en 800 miljoen euro voor de Marie Skłodowska-Curie beurzen voor jonge wetenschappers. (zie MEMO/13/1123).
  • Industrial Leadership: 1,8 miljard om het Europese industriële leiderschap te ondersteunen in domeinen als ICT, nanotechnologie, advanced manufacturing, robotica, biotechnologie en ruimtevaart.
  • Societal challenges: 2.8 miljard voor innovatieve projecten met betrekking tot de zeven maatschappelijke uitdagingen van Horizon 2020, namelijk landbouw, gezondheidszorg, maritieme en bioeconomie, energie, transport, klimaatactie, milieu, grondstoffenefficiëntie en ruwe materialen, veiligheid en het zogenaamde domein van ‘reflective society’
Ik roep daarom zowel het bedrijfsleven als de onderzoeksinstellingen op om gebruik te maken van de middelen die de Commissie ter beschikking stelt.
 
Meer info vind je via deze link.