​Multinationals als Facebook & AB Inbev op zwarte lijst zetten, heeft effect

Dat de 191 Europese parlementsleden van de sociaal-democratische fractie een aantal multinationals zoals AB Inbev, Facebook, Coca Cola, Amazon of IKEA op een zwarte lijst heeft gezet, heeft resultaten afgeworpen. Bijna alle grote bedrijven die aanvankelijk hun medewerking aan de speciale belastingcommissie van het Europees parlement geweigerd hadden, zullen nu toch hun medewerking verlenen.

De tijdelijke TAXE commissie, die ruim een jaar geleden werd opgericht naar aanleiding van de Luxeaks affaire, onderzoekt de belastingafspraken tussen lidstaten en het bedrijfsleven. Maar heel wat multinationals weigerden hun medewerking aan het onderzoek. De fractie van de Europese sociaal-democraten besliste daarop om geen enkel contact meer te hebben met de betrokken bedrijven. Dat heeft er zeker toe bijgedragen dat op dit moment elf van de dertien multinationals die aanvankelijk elke medewerking weigerden, volgende maandag toch present zullen zijn tijdens de vergadering van de commissie. Daar mogen ze aan de Europese parlementsleden hun beleid inzake het betalen van belastingen uit de doeken komen doen.

Amazon, Anheuser-Busch InBev, Barclays Bank Group, Coca-Cola, Facebook, Google, HSBC Bank, IKEA, McDonald's, Philip Morris en Walt Disney hebben inmiddels hun medewerking toegezegd. Walmart weigert medewerking en de commissie heeft nog geen antwoord ontvangen van FIAT-Chrysler Automobiles.

De Europese sociaal-democraten willen komen tot een systeem waarbij ook multinationals eerlijk belastingen betalen.