'Meneer Markt' haalt zwaar uit naar besparingsregime Europese Unie

 Bill Gross, topman van de obligatiebeheerder Pimco, uitte begin deze week sterke kritiek op de besparingsretoriek van de Europese Commissie en de Europese Raad. Opmerkelijk, want Gross wordt wel eens beschouwd als de woordvoerder van 'de markt'. "De markten zijn het beu om door Europese politici als reden voor hun besparingen te worden ingeroepen."

Aanleiding van zijn uitspraken zijn de besparingsmaatregelen die in een groot deel van de Eurozone worden doorgevoerd om snel de schulden van de Europese lidstaten onder controle te krijgen. Al werken die maatregelen volgens Gross allesbehalve. Hij waarschuwt er net voor dat dergelijk beleid economische relance in de weg staat. "Zo werkt een markt niet," zegt Gross, "Politici zitten verkeerd als ze geloven dat besparingen, zeker op korte termijn, leiden tot echte economische groei."

Volgens de Pimco-topman gaat het hem er niet over of je besparingen moet doorvoeren, want natuurlijk is het belangrijk om op lange termijn de begroting en schulden onder controle te houden, maar de vraag is op welke termijn je die besparingen doorvoert. "De magische trucs die de ECB telkens uit de hoed weet te toveren, roepen meer en meer vragen op."

De echte oplossing ligt volgens Gross in beleidsmaatregelen die investeringen stimuleren. Want dat is 'de ultieme weg naar welvaart, een weg die overheden vandaag de dag te weinig bewandelen.' Diezelfde kritiek wordt al een hele tijd gegeven door onze sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement. Dat er nu steeds meer stemmen opgaan die het strenge besparingsmantra van de Europese Commissie afvallen, is op z'n minst een hoopgevende zaak.