McDonalds ontwijkt belastingen op grote schaal

De voorbije vier jaar ontweek de Amerikaans fastfoodketen McDonalds ruim 1 miljard belastingen. Dat blijkt uit een rapport van verschillende Amerikaanse en Europese vakbonden, waaronder ook het Belgische ABVV Horval, in samenwerking met War on Want, een Britse armoedecoalitie. 

Het rapport 'Unhappy Meal: €1 billion tax avoidance on the menu at McDonalds' toont aan hoe de Amerikaanse fastfoodketen een ingewikkelde constructie opzette om vanuit haar Europese filialen zo weinig mogelijk belastingen te betalen. 

Van de 7850 McDonalds-restaurants is meer dan 70 procent in de handen van franchisenemers, wat betekent dat de zaak door zelfstandigen wordt uitgebaat. De franchisenemers staan 30 procent van hun winst af aan het overkoepelende fastfoodconcern in de vorm van royalty's. Die 'royalty's' komen bij de McD Europe Franchising terecht, dat vlak na het verlagen van belastingvoet op inkomsten uit intellectuele eigendom door McDonalds werd opgericht in Luxemburg (met een bijkomende afdeling in Zwitserland). 

Het Luxemburgse bedrijf kreeg in 2013 maar liefst 833,8 miljoen euro royalty's, waarop het in totaal 3,3 miljoen belastingen betaalde. Indien deze royalty's werden geboekt als bedrijfswinsten (wat ze in casu ook zijn) zou het bedrijf 229 miljoen euro aan belastingen betaald hebben. Geen klein verschil. Daarbovenop komt het feit dat winst die in andere Europese landen wordt geboekt, quasi niet belast wordt in Zwitserland. Die combinatie zorgde ervoor dat de fastfoodketen in Europa tussen 2009 en 2013 meer dan 1 miljard euro aan belastingen wist te ontwijken. 

De coalitie van Europese en Amerikaanse vakbonden heeft het rapport overgemaakt aan de Europese autoriteiten en hen gevraagd actie te ondernemen tegen deze belastingontwijking. Zeer terecht. Ik heb daarom een vraag ingediend bij de Europese Commissie om verder tekst en uitleg te vragen bij hun plannen om dergelijke belastingfraude in Europa aan te pakken. 

Hieronder kan je het volledige rapport 'Unhappy Meal: €1 billion tax avoidance on the menu at McDonald's' downloaden.