IMF geeft fouten in aanpak Griekse crisis toe

 Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geeft toe dat het de afgelopen jaren grote fouten heeft gemaakt in haar aanpak van de Griekse crisis. Dat blijkt uit een intern document. Daarin blikt men terug op de redding van Griekenland door het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Unie. Dat drietal, beter gekend als de trojka, gaf in 2010 de Grieken de opdracht fors te besparen en zwaar te hervormen in ruil voor leningen ter waarde van 110 miljard euro. In 2012 volgde een nieuwe reeks besparingsopdrachten. 

Nu erkent het IMF dat het de impact van de besparings- en hervormingsmaatregelen aan de Griekse economie heeft onderschat. De schade die ze heeft aangericht was groter dan verwacht. Bovendien zijn een hele hoop maatregelen veel te laat doorgevoerd. De schuldherschikking, die er pas midden 2012 kwam, was beter drie jaar eerder doorgevoerd. Die onmiddelijke herstructurering was volgens hen goedkoper geweest voor de Europese belastingbetaler. 

Tot slot geeft het IMF in het document ook enkele treffende cijfers mee. Zo bleek de daling van de economische activiteit en de werkloosheid veel hoger uit te vallen dan initieel verwacht. En daar zit de veel te harde besparingsstrategie ongetwijfeld ook voor iets tussen.