Groene economie creëert 20 miljoen jobs tegen 2020

De Europese Unie kan tegen 2020 20 miljoen nieuwe jobs creëren door resoluut te kiezen voor een duurzame en circulaire economie. Dat zegt het Wereld Natuur Fonds (WWF) in een rapport dat het vandaag lanceerde. Op dit moment is de groene economie reeds goed voor meer dan 14 miljoen jobs in de Europese Unie, maar bijkomende gerichte investeringen zouden het aantal arbeidsplaatsen kunnen doen verdubbelen. 

In haar rapport 'Van crisis naar opportuniteit' pleit het WWF resoluut voor de transitie naar een Europese duurzame economie. Door in te zetten op een circulaire economie (die minder grondstoffen gebruikt en gebruikte grondstoffen recycleert voor nieuw gebruik) en te investeren in energie-efficiëntie, innovatie en hernieuwbare energie zou de Europese Unie tegen 2020 naar schatting meer dan 20 miljoen nieuwe banen kunnen creëren. Bovendien zouden overheden en bedrijven jaarlijks zo'n 500 miljard euro aan kosten kunnen besparen én stimuleren we zo ook de lokale economie. 

Ook in het Europees parlement werken we hard aan de transitie naar een duurzame economie die inzet op innovatie, het ondersteunen van KMO's, energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. Meer daarover vind je hier

In het kader van kader van een rapport van het Europees Milieuagentschap, dat eerder deze week door Hans Bruyninckx werd toegelicht, omtrent het versterken van de transitie naar een circulaire en duurzame economie, stelde Vlaams Parlementslid Güler Turan een vraag aan Vlaams Minister voor Economie en Innovatie, Philippe Muyters, over de inspanningen die de Vlaamse regering om deze transitie te ondersteunen. Meer info daarover vind je via haar website.

Het volledige rapport van het WWF kan je nalezen via deze link