Fair trade

Deze week is het de fair trade week, eerlijke handel staat dan in de kijker. Een moment ook om even stil te staan bij onze manier van leven en van consumeren.

Fair trade Original wil via ontwikkelingshandel een eerlijke prijs betalen aan boeren, ambachtslieden en bedrijven uit het Zuiden. Een prijs die rekening houdt met de aard van het werk, de geleverde inspanning en de koopkracht van de producent.

De associatie die ik met het productieproces in het Zuiden maak, is het besef van overconsumptie in het Noorden. Moeten we bijvoorbeeld echt mango's kunnen eten op 5 december? Hebben we wel 7 soorten bananen, bonen en rijst nodig?
Een steeds stijgend bevolkingsaantal maakt dat we niet alleen meer monden moeten voeden. Het beperkt ook letterlijk de plaats om dieren en planten te kweken en te telen. Zal de wet van de sterkste, de “eerst komt, eerst maalt”, de harde economische realiteit het dan halen? Misschien moeten we ons toch rekenschap geven van onze daden alvorens het te laat is. Zoals helaas nogmaals pijnlijk duidelijk geworden is in de financiële wereld kunnen gulzigheid en onbezonnenheid genadeloos afgestraft worden.