Europese Unie legt bonussen bankiers aan banden

Vanaf 2014 mogen de bonussen voor bankiers maximaal één jaarsalaris bedragen, een bedrag dat de aandeelhouders op hun beurt nog zouden kunnen verdubbelen. Dat is het voorlopige akkoord dat werd bereikt tussen het Europees parlement en het Ierse voorzitterschap.

Een dergelijke bonusbeperking moet traders en topbankiers ontraden om onverantwoorde risico's te nemen. De financiële wereld heeft de afgelopen jaren uitgebreid ondervonden wat de rampzalige gevolgen zijn als dergelijke risico's fout uitdraaien. Al is niet iedereen daarvan overtuigd. Critici waarschuwen voor de vlucht van de meest getallenteerde bankiers. 

Vooral de Britten en de Scandinavische landen kanten zich tegen de nieuwe Europese regelgeving. De regel schiet volgens hen het doel helemaal voorbij. Bankiers zouden hun vaste beloning alleen maar verhogen of overstappen naar niet-Europese rivalen met veel hogere bonussen.

Al zal het allemaal zo'n vaart niet lopen. Dat zegt ook Sony Kapoor, hoofd van de denktank Re-Define, die reeds jaren lobbyt voor een fundementele hervorming van de financiële sector en het bankwezen. "Als de meeste 'getalenteerde' topbankiers besluiten om hun bonussen ergens anders te gaan zoeken, dan is dat misschien nog niet zo slecht voor de Europese Unie. De afgelopen periode waren zij het immers die niet echt hun best hebben gedaan, dus misschien is die verandering net goed."