Europese Commissie ontkent bocht in besparingsbeleid

 De Europese Commissie ontkent dat het een bocht heeft gemaakt in haar analyse van de financiële en economische crisis die de voorbije jaren in alle hevigheid boven de Europese Unie woedt. Dat liet de Commissiewoordvoerder dinsdag optekenen na een toespraak van voorzitter Barroso dat openlijk de besparingsstrategie van de Europese Unie in twijfel zou trekken. 

Op maandag had Commissievoorzitter Barroso in een speech laten optekenen dat 'de besparingspolitiek van de Europese Unie haar grenzen had bereikt'. Een inzicht waarvoor ook onze sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement hem reeds voor feliciteerde. Nu ontkent Barroso - en samen met hem de rest van de Europese Commissie - dat er een bocht zou worden gemaakt in de aanpak van de Europese crisis. "Dat er meer nadruk moet worden gelegd op groei is iets wat we al langer zeggen, maar het zou luider en duidelijker moeten zijn," aldus Barroso. 

Opmerkelijk is wel dat de begrotingsspecialist van de partij van Angela Merkel openlijk de uitspraken van Barroso heeft veroordeeld. Blijkbaar is er toch meer aan de hand dan de Commissie op het eerste zicht wil toegeven. Anders had Merkel bij de uitspraken van Barroso waarschijnlijk wijselijk gezwegen. 

Nochtans had de Commissie die bocht beter wel aangehouden. Na vijf jaar crisis wordt het eindelijk tijd om toe te geven dat rabiaat besparen noch effectief, noch sociaal leefbaar is. Wij roepen de Europese Commissie nog steeds op om haar lessen te trekken uit het besparingsbeleid van de voorbije jaren en op z'n minst te kiezen voor een relancebeleid dat werkt. 

Lees meer over de uitspraken van Barroso rond de besparingsstrategie en de reactie van onze sociaaldemocratische fractie in het Europees parlement via deze link