Europese sociaal-democraten steunen onderzoekscommissie Panama Papers

Na de recente de onthullingen over de impact van de Panama Papers ondersteunen de Europese sociaal-democraten de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie. Het voorstel wordt besproken op de volgende conferentie van voorzitters van de fracties. Het lek toont eens te meer aan dat gigantische bedragen versluisd worden naar offshore belastingparadijzen. In heel wat gevallen gaat het om belastingontduiking en witwaspraktijken en dus over geld dat niet terecht komt bij burgers en overheden. In andere gevallen gaat het om middelen die niet ten goede komen aan de reële economie. Ondertussen gaan de Europese burgers gebukt onder een wurgend bezuinigingsbeleid en slagen Europese ondernemingen er nauwelijks nog in te investeren in innovatie en tewerkstelling. 

De Panama papers tonen eens te meer aan dat de banken en financiële instellingen actief hebben bijgedragen aan het opzetten van deze systemen. Wij willen strenge maatregelen tegen banken, financiële instellingen en tussenpersonen zoals advocatenkantoren die het versluizen van geld naar belastingparadijzen faciliteren. Ook moet er eindelijk een blacklist komen van belastingparadijzen, zoals ook voorgesteld door commissaris Pierre Moscovici.


Ik ben blij dat de Commissie vandaag de lang verwachte regelgeving rond country-to-country rapportering voorstelt, die moet verhinderen dat bedrijven in Europa gaan ‘shoppen’ om minder belastingen te kunnen betalen. Volgens de sociaal-democraten moet die rapportering ook publiek worden gemaakt zodat maximale transparantie ontstaat.