Duurzaamheid is meer dan hernieuwbare energie en minder afval

"Bedrijven die echt duurzaam willen ondernemen, mogen niet stoppen als ze hun productieproces eco-efficiënt hebben gemaakt", zegt Stuart Hart, professor duurzame economie aan de Universiteit van Vermont. Hart was gisteren te gast bij de Antwerp Management School voor een gastcollege over duurzaam ondernemen. 

"Afvalreductie en het opwekken van duurzame energie zijn een eerste stap in de goede richting, maar duurzaam ondernemen is meer dan enkel het vergroenen van het productieproces. De volledige bedrijfsstrategie moet op de schop", zegt Hart. Daarbij duidt de Amerikaanse professor ook op het belang van digitalisering. "De tijd van grote seriële productie is voorbij. Onze economie zal evolueren naar een model waar consumenten zelf de tools in handen zullen hebben om te creëren." 

Volgens Hart zou dergelijke cocreatie ook een belangrijke rol kunnen spelen in de toekomst van onze ontwikkelingssamenwerking. "Vandaag worden goedkopere versies van bestaande producten specifiek geproduceerd voor ontwikkelingslanden, maar niemand ligt er wakker van of die producten de bevolking ginds wel vooruit helpen. Op die manier stimuleren we geen nieuwe economische activiteit," zegt Hart. Hij pleit ervoor om mensen in het zuiden als partners te gaan bekijken en hen te betrekken bij het opstarten van nieuwe bedrijven. "Op die innovatieve manier kunnen we economie, ontwikkelingssamenwerking en duurzaamheid verstandig combineren." 

Stuart Hart is professor Duurzame Economie verbonden aan The University of Vermont, auteur van 'Capitalism at the crossroads' en stichter van Enterprise for a Sustainable World, een organisatie die advies geeft over duurzaam ondernemen.