Uitzondering op e-Privacyrichtlijn om strijd tegen online kindermisbruik te versterken

Het Europees Parlement zet vandaag het licht op groen voor een tijdelijke richtlijn die de strijd tegen online kindermisbruik kracht moet bijzetten. Uit cijfers blijkt dat het aantal gevallen van de aantasting van de seksuele integriteit bij kinderen en jongeren is verdubbeld, het aantal meldingen van beelden van kindermisbruik is verdrievoudigd. “Dankzij deze uitzonderingsmaatregel kunnen online platformen als Google en Facebook zelf beelden van kindermisbruik gaan opsporen en actief verwijderen,” zegt Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (Vooruit). 

Eerder dit jaar bereikten het Europees Parlement en de Raad een akkoord over een uitzonderingsmaatregel op de Europese e-Privacyrichtlijn. “Door een eerdere uitbreiding konden bedrijven als Facebook, Microsoft en Google niet langer zelf beelden van kindermisbruik op hun online platformen opsporen, verwijderen en aangeven zonder toestemming van hun gebruikers,” zegt Van Brempt. “Dankzij de uitzondering die nu wordt voorzien, kan dat wel.”

Van Brempt noemt de uitzondering een belangrijke stap in de strijd tegen (online) kindermisbruik. “De pandemie en de lockdown hebben een enorme negatieve impact gehad op het misbruik van kinderen en jongeren,” zegt Van Brempt. “Uit cijfers bleek eerder al hoe het aantal gevallen van de aantasting van de seksuele integriteit bij kinderen en jongeren is verdubbeld. Het aantal meldingen van beelden van kindermisbruik verdrievoudigde tijdens de lockdown.”

De overeenkomst die vandaag door het Parlement wordt goedgekeurd zorgt ervoor dat providers van webmail, chat- en berichtendiensten vrijwillig materiaal dat kindermisbruik bevat kunnen opsporen, verwijderen en rapporteren. “Ook het gebruik van scantechnologie om cybergrooming, het digitaal lokken van kinderen, op te sporen, wordt toegestaan,” zegt Van Brempt. 

De uitzondering die door dit akkoord wordt voorzien zal maximaal drie jaar geldig zijn. “Er moet vooral een structureel kader komen om de strijd tegen (online) kindermisbruik te versterken,” zegt Van Brempt. “Zowel het beschermen van online privacy, als het beschermen van kinderen tegen online misbruik zijn voor ons belangrijke prioriteiten. Beiden kunnen, maar daarvoor is er een aanpassing van de huidige regels nodig.”