Sociaal-democraten willen eerlijke digitale markt

In een resolutie roept het Europees parlement de Europese lidstaten op om de de Europese consument beter te beschermen in de digitale markt. Wij willen dat roamingkosten in 2015 volledig afgeschaft worden, dat netneutraliteit gegarandeerd wordt én dat de macht van grote internetzoekmachines ingetoomd wordt.

De zogenaamde digitale agenda is een van de speerpunten voor een economische revival in Europa, omdat precies daar heel wat innovatie en tewerkstelling verwacht wordt. Dat betekent ook dat de consument beter moet beschermd worden. Zowel het parlement als de Commissie hebben tijdens de vorige legislatuur voorstellen gedaan om de digitale markt beter te regelen, maar de Europese lidstaten blijven op de rem staan. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de afschaffing van roamingkosten, extra kosten die de operatoren aanrekenen als je vanuit het buitenland belt of surft. In 2015 moeten die volledig afgeschaft worden, maar de lidstaten houden dit dossier tegen en willen uitstel. Dat betekent niet enkel onnodige hogere kosten voor de consument, het betekent ook dat er geen echte eengemaakte mobiele markt kan ontstaan. Zonder roamingkosten zou elke Europeaan in de toekomst voor de goedkoopste telecomoperator kunnen kiezen, waar die zich ook in Europa bevindt.

Ook de toenemende macht van grote internetzoekmachines baart het Europees parlement zorgen. De zoekmachines bieden ook andere diensten aan, zoals advertentiediensten en apps, en kunnen zo een grote impact hebben op gebruikers. Via de zoekmachine kunnen zij hun eigen diensten opdringen of voorrang geven, zodat de consument uiteindelijk geen keuze meer heeft. Ook in een digitale markt moet de concurrentie eerlijk kunnen verlopen. Wij vragen om een grondig onderzoek te doen naar de impact van grote zoekmachines én, indien nodig, die zoekmachines af te splitsen van hun andere diensten.

Tot slot willen de parlementsleden ook dat de netneutraliteit bij wet gegarandeerd wordt. Dat betekent dat consumenten het recht hebben om alle informatie op het internet aan dezelfde snelheid te kunnen ontvangen. Internetproviders willen graag deals sluiten met bedrijven die dan tegen betaling ‘sneller’ informatie kunnen doorsturen. Ze willen ook bedrijven die veel netwerkcapaciteiten verbruiken, zoals Netflix of YouTube, kunnen vertragen of hen compensaties aanrekenen. Dat zou oneerlijk zijn tegenover kleinere bedrijven en start ups die zich dergelijke compensaties niet kunnen veroorloven. Daarom moet netneutraliteit bij wet geregeld worden. Netneutraliteit is een soort anti-discriminatieregelgeving op het internet. Ze garandeert dat consumenten alle diensten even snel toegeleverd krijgen.

Klanten moeten zelf kunnen kiezen welke informatie en diensten ze willen gebruiken en moeten dat niet opgedrongen worden, noch door internetproviders noch door zoekmachines.