Roaming fors goedkoper

Vanaf deze zomer wordt bellen, sms’en of surfen vanuit het buitenland heel wat goedkoper. Een beslissing van het Europees parlement legt de roamingtarieven immers aan banden. De tarieven zullen jaar na jaar dalen tot in 2016. Dan zouden dergelijke tarieven de facto niet meer mogen bestaan. Betalen we dan toch meer dan voor binnenlands gsm-verkeer, dan moet de Europese Commissie maatregelen treffen om roamingtarieven af te schaffen.

Voor een verklaring van de griezelig hoge facturen moeten we kijken naar de operatoren. Zij hebben namelijk contracten met hun buitenlandse collega’s die het telefoonverkeer mogelijk maken en die dienst factureren aan de Belgische operator. Vermeerderd met een flinke winstmarge wordt dit doorgerekend aan de klant. Wat je betaalt voor gsm-verkeer in het buitenland kan tientallen keren hoger liggen dan de nationale tarieven en daar is geen enkele technische reden voor.
In een open markt is het onverklaarbaar dat bellen van Brussel naar Parijs duurder is dan bellen van Parijs naar Marseille. Bedrijven willen graag een Europa zonder binnengrenzen, maar zijn er als de kippen bij om die grenzen opnieuw uit te vinden als ze de portefeuille van de consument wat lichter kunnen maken.

De telecomsector kampt duidelijk met dezelfde kwaal als de energiesector. Daarom moet Europa ingrijpen. En vandaag heeft het Europees parlement getoond dat het de belangen van de consument kan verdedigen. Niet eenvoudig met sterke tegenkanting van de Europese Raad die opkomt voor de grote telecombedrijven.
Samen met de sociaaldemocraten wou ik de roamingtarieven reeds in 2014 afschaffen. Spijtig dat de conservatieve fracties niet mee op de kar wilden springen. Nu zijn we er wél in geslaagd om de prijzen al fors te doen dalen. Zo zullen we vanaf deze zomer nog maximum 70 eurocent betalen voor dataverkeer in het buitenland, tegen 2014 zelfs maar 20 cent. Ook de tarieven voor bellen en sms’en zullen tegen 2014 bijna gehalveerd zijn.

Dit zijn maximumbedragen. Dé doelstelling blijft namelijk een totale afschaffing van roamingtarieven tegen 2016. Gebeurt dit niet, zal de Commissie een initiatief moeten nemen. Daar zal ik samen met de sociaaldemocraten op toezien.

Herbeluister het item over roaming op Radio 1 De Ochtend
Lees het volledige persbericht: