Lidstaten laten burger meer betalen voor telefoneren en surfen in buitenland

Zoals gevreesd, hebben de lidstaten beslist om de afschaffing van roamingtarieven in Europa met drie jaar uit te stellen. Hallucinant. Burgers zullen nu veel langer overdreven kosten moeten betalen als ze willen bellen of surfen in een andere lidstaat. Ik roep de bevoegde Belgische minister Alexander De Croo op om tijdens de onderhandelingen met het Europees parlement en de Commissie het standpunt van het parlement te verdedigen. 

De goedgekeurde compromistekst wijkt nauwelijks af van de voorbereidende documenten die dinsdag uitlekten. De afschaffing van de roamingtarieven werd zoals gepland verschoven naar 2018. Ondertussen zal een deeltje van het telefoon- en dataverkeer in het buitenland vrijgesteld worden van roamingkosten. In de oorspronkelijke tekst was er sprake van 5 Megabyte die vrijgesteld wordt, in de definitieve tekst wordt er geen cijfer meer gegeven. Dat zal deel uitmaken van de onderhandelingen.

Alexander De Croo verklaarde vandaag dat België voor de snelle afschaffing van roamingkosten blijft. Maar dat is vijgen na Pasen. De Croo had natuurlijk veel vroeger bondgenoten moeten vinden bij andere lidstaten om dat standpunt er in de raad van ministers door te drukken. Wat we van hem verlangen is dat hij tijdens de onderhandelingen met het Europees parlement en de Commissie het standpunt blijft verdedigen dat roamingkosten eind dit jaar moeten afgeschaft worden. Het parlement zal alvast stevig onderhandelen.

Ook inzake de netneutraliteit zwakt het voorstel van de telecomministers dat van het Europees parlement sterk af. Weliswaar blijft het de bedoeling om dataverkeer op een niet discriminerende manier te behandelen, maar veel blijft onduidelijk over hoe dat precies zal gebeuren. Ook over netneutraliteit zal er dus nog stevig onderhandeld moet worden.