Europese Unie maakt komaf met dure roamingtarieven

Nog voor eind 2016 zal bellen, sms'en en mobiel surfen in heel de Europese Unie even goedkoop zijn als in eigen land. Dat staat zo in een voorstel van Commissaris voor Telecommunicatie, Neelie Kroes. Het Europees Parlement moet het voorstel nog goedkeuren, maar daar verwacht men weinig problemen. Het parlement is al jaren vragende partij voor het afschaffen van de dure roamingtarieven.

Wie al eens in het buitenland gsm't, kent het dure woord ‘roaming’. Het verwijst naar het gebruik van een andere (buitenlandse) operator dan diegene waarbij de klant een abonnement heeft. Telefoongesprekken, sms en dataverkeer worden door de buitenlandse operator aangerekend aan de eigen operator, die de extra kost doorrekent in de eindfactuur. En die kan behoorlijk hoog oplopen. Die problemen zouden dan dus volledig van de baan moeten zijn. 

Het probleem is dat ook de Raad van Ministers, waarin alle ministers van Telecommunicatie van de 28 lidstaten zitten, het voorstel moeten goedkeuren. Met hen hebben we eerder al compromissen moeten sluiten over prijsdalingen. Ik hoop dat ze deze keer zullen instemmen met deze timing. Met 2016 als deadline heeft de sector wederom uitstel gekregen.

Het gaat over een geleidelijke afschaffing van de roamingtarieven. Vanaf 2014 vallen de kosten voor inkomende oproepen weg. Van een echte éénmaking van de Europese telecommunicatiemarkt is nog geen sprake. Zo komt er nog geen Europese regulator.