Europees parlement protesteert tegen knieval lidstaten voor telecomsector

Terwijl het Europees parlement vorig jaar het principe van netneutraliteit en de afschaffing van roamingtarieven wist te verankeren in de nieuwe Europese telecomwetgeving, trachten de Europese regeringsleiders alweer de democratisch genomen beslissingen af te zwakken. Deze anti-Europese houding van de lidstaten speelt in het nadeel van de consument en bedient de telecomlobby op haar wenken.

De afschaffing van de roamingkosten is niet alleen een prioriteit van de Europese Commissie, ook het Europees parlement stemde vorig jaar voor de afschaffing van de roamingkosten vanaf het einde van dit jaar. Dat zou ervoor zorgen dat bellen, sms'en of surfen in het buitenland geen eurocent meer kost dan in eigen land, een maatregel waarvoor de Europese sociaal-democraten jarenlang gestreden hebben. 

Maar de telecomministers van de lidstaten willen nu de afschaffing van de roamingkosten met drie jaar uitstellen. Dat doen ze op vraag van de telecomsector, die beweert meer tijd nodig te hebben om zich aan te passen. Onzin. Wat de ministers van de lidstaten nu aan hun bevolking zeggen is: gebruik vooral je telefoon niet in de rest van Europa, want het zal je een rib uit je lijf kosten.

Om alsnog de consumenten te paaien, suggereren de ministers om per dag voor 5 MB roamingkosten af te schaffen. Eigenlijk lachen ze daarmee de mensen in hun gezicht uit. Vijf megabyte is zowat de omvang van het versturen van vier foto’s of anderhalve minuut luisteren naar het nieuws in lage kwaliteit of slechts 30 seconden in hoge kwaliteit. Nochtans hebben de lidstaten steeds de mond vol van een eengemaakte markt, maar die mag enkel in het voordeel van de bedrijven spelen. Als de eengemaakte markt in het voordeel van de burger en de consument is, stelt zich plotseling een probleem.

Hetzelfde geldt overigens voor netneutraliteit in de Unie. Terwijl het Amerikaanse parlement in de commissie communicatie voor netneutraliteit stemde, proberen de telecom-ministers in Europa de ambities af te zwakken. In een brief vragen verschillende Europese parlementsleden de telecom-ministers nu om roamingkosten definitief af te schaffen en een ambitieuze wetgeving inzake netneutraliteit te ondersteunen.

Eerder deze week verenigden 61 politieke jongerenorganisaties, van conservatief tot progressief, uit verschillende lidstaten van de Europese Unie zich in Youth4Netneutrality. De jongeren roepen de Europese Raad op om de ambitie van het Europees Parlement en de Europese Commissie rond netneutraliteit niet af te zwakken. Meer info over hun actie vind je via deze link