Eerste Europese internet-of-thingsincubator in Gent

Met 'Ajuinlei 1' opende onlangs de eerste Europese internet-of-thingsincubator in Gent. Daarmee mag de stad aan de Leie een mooie primeur op haar conto schrijven. Ajuinlei 1 wordt een broedplaats voor starters, onderneming en creatievelingen die zich focussen op het ontwikkelen van de Internet of Things. 

Onlangs besloot ondernemer Chris Raman zijn bedrijvencentrum een nieuwe invulling te geven. Met 'Ajuinlei 1' opende hij een nieuwe internet-of-thingsincubator, notabene de allereerste in heel Europa. Het project wil jonge creatievelingen samenbrengen met starters en ondernemingen om zo de ontwikkeling van the Internet of Things te stimuleren. 

Onlangs nodigde onze sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement de Amerikaanse econoom Jeremy Rifkin uit voor een debat over de Europese digitale economie van de toekomst. Volgens Rifkin zal de digitalisering van Europa de economie in de EU radicaal veranderen. Daarbij wordt het Internet of Things cruciaal. Bedrijven, toestellen, woningen zullen met elkaar verbonden zijn én met elkaar kunnen communiceren. Vandaag zijn er al 14 miljard sensoren aangebracht in supermarkten, op wegen, in productielijnen van fabrieken, elektriciteitsnetwerken, kantoren, woningen en wagens. Tegen 2030 zullen er meer dan 100 triljoen sensoren verbindingen leggen via een wereldwijd intelligent netwerk, zegt Rifkin. Die revolutie biedt enorme kansen.

Door verschillende actoren en verschillende achtergronden samen te brengen hoopt 'Ajuinlei 1' de brug te slaan tussen klassieke ondernemingen, starters en creatievelingen. De site zal onderdak geven aan een twintigtal starters die werken rond connected living. Ondermeer AllThingsTalk en Partago vonden onderdak in de Ajuinlei te Gent. Het project krijgt ook externe steun van ING, die een innovatiemanager ter beschikking stelt om de starters te begeleiden in het werven van klanten. 

Een mooi project dat veel steun verdient. Ik wens Ajuinlei 1 en alle deelnemers alvast veel succes!