2016: R.I.P. Roamingtarieven

Bellen, sms’en en dataverkeer in Europa zal tegen deze zomer heel wat goedkoper zijn. Gisteren bereikten het Europees parlement en de Raad namelijk een ambitieus akkoord over de verlaging van roamingtarieven.

De sociaaldemocratische fractie (S&D) heeft voet bij stuk gehouden om de verlaging van de prijzen zo snel mogelijk in te voeren. Deze reglementering is zeker geen overbodige luxe. Tot op heden kunnen providers immers aanrekenen wat zij willen voor dataverkeer. Het downloaden van 1 MB in het buitenland bedraagt vandaag gemiddeld 3 euro. Dankzij de nieuwe reglementering zullen we daar deze zomer nog maximum 70 eurocent voor betalen. Tegen 2016 nog maar 20.

Smart phones en dataroaming worden alsmaar belangrijker, zowel voor professionele als recreatieve doeleinden. De prijsdalingen zijn dus zeker een geweldige vooruitgang. Toch hebben we onze ultieme doelstelling nog niet bereikt: het afschaffen van roamingtarieven.
Er is binnen de interne markt namelijk geen enkele geldige reden waarom een telefoontje, sms of dataoverdracht duurder zou zijn in het buitenland dan in eigen land.

Vandaag hebben wij als sociaaldemocraten een kleine slag binnengehaald met de daling van de tarieven. De totale afschaffing is echter voor 2016. Indien er tegen dan nog steeds een verschil is tussen nationale en buitenlandse prijzen, is de Commissie gebonden een voorstel te doen om de roamingprijzen te doen verdwijnen.

Samen met de S&D-fractie in het Europees parlement zal ik nauwlettend opvolgen dat de Commissie haar belofte nakomt. Wees gerust.

Lees hier het volledig persbericht: