Te weinig bijen om gewassen te bevruchten

Uit onderzoek blijkt dat er in meer dan de helft van de Europese lidstaten te weinig honingbijen zijn om de gewassen te bevruchten. Vooral in Groot-Brittannië blijkt het tekort nijpend te worden. Wetenschappers wijten het uitdunnen van de bijenpopulatie vooral aan een overmatig gebruik van pesticiden en sterfte door ziektes. Bovendien zorgt de groeiende bio-industrie voor een hogere nood aan bijen. Koolzaad, zonnebloemen en sojabonen hebben immers ook bijen voor bevruchting nodig. 

De bijenpopulatie is de laatste jaren uitgedund tot amper één vierde van het benodigde aantal. Dat komt neer op een tekort van ongeveer zeven miljard bijen. Zelfs ondanks de lichte stijging van de bevruchting door hommels en zweefvliegen blijft er een gigiantisch tekort. Als we niets ondernemen, worden we de volgende jaren geconfronteerd met een ware catastrofe. 

Op Europees niveau werden er reeds verschillende maatregelen ter bescherming van de bijenpopulatie genomen. Zo kwam er vorig jaar een verbod op het gebruik van neonicotinoïde-houdende pesticiden. Toch is er volgens de onderzoekers meer Europees regelgeving nodig om insecten die oogsten bevruchten te beschermen. 

De bevindingen van het Britse onderzoek kan je hier nalezen.