Steun voor Spaanse windhonden

Vandaag, 1 februari, is Wereld Galgo Dag. Een ideaal moment om de mishandeling van (Spaanse) windhonden een halt toe te roepen. Ieder jaar worden in Spanje duizende Galgo's gefokt en getraind voor de jacht. Ze ondergaan een leven vol angst en wreedheid. Wanneer ze niet meer van nut zijn, worden ze wreed omgebracht. 

Galgos worden voornamelijk gebruikt voor de jacht of de hazenrennen. Gedurende het jaarlijkse jachtseizoen dat loopt van oktober tot januari, leven velen in krappe donkere schuren wanneer ze niet aan het werk zijn, en brengen hun dagen door in gevangenschap en verwaarlozing. De trainingstechnieken die gehanteerd worden zijn barbaars.

Het ongecontroleerde en overmatige systeem van fokken en achterlating van galgos aan het eind van ieder jachtseizoen heeft als gevolg een gigantische populatie van zwervende, hongerige, zwakke en zieke dieren. 

In het Europees parlement werd onlang actie ondernomen om de mishandeling van winhonden een halt toe te roepen. Ook ik verleende mijn volledige steun aan deze actie. Jammer genoeg slaagden we er niet om de helft van de leden van het Europees parlement deze verklaring te laten ondertekenen. Al brachten de talloze mails die we rond dit thema mochten ontvangen het probleem wel duidelijk onder de aandacht. 

Naar aanleiding van Wereld Galgo Dag stelde ik ook een vraag over de mishandeling van windhonden aan de Commissie. Meer informatie vind je ook terug via de website van Dia Del Galgo