Plastic afval krijgt stevige Europese aanpak

Vandaag, 16 april 2014, keurde het Europees parlement in Straatsburg maatregelen goed die het gebruik van plastic zakjes drastisch moeten verminderen. Zakjes voor éénmalig gebruik moeten op vijf jaar met 80% verminderen.

 Europeanen toonden in bevragingen grote steun (71%) voor dergelijke Europese regelgeving. De gevoeligheid bij het grote publiek, in het bijzonder omwille van de wereldwijd toenemende plasticvervuiling vooral ook in zee,  neemt duidelijk overhand toe. 

In winkels waar voedsel wordt verkocht, zoals supermarkten, zal betaald moeten worden voor plastic zakjes. Dat heeft een dubbel effect: klanten zullen vaker kiezen voor boodschappentassen en herbruikbare zakken en een tegelijk is het een stimulans voor winkeliers om duurzame zakjes aan te bieden (met daar de daarbij horende extra inkomstenbron). 

Een voorstel om de fastfoodsector uit te zonderen (vanwege de conservatieven) haalde het gelukkig niet. Lidstaten mogen verder zelf de methode kiezen om de afbouw van het gebruik vorm te geven, ze mogen bijvoorbeeld verplichten dat alle zakjes betalend worden of zelfs helemaal voor een verbod kiezen. 

Uit de voorstudie bij het voorstel van de Europese Commissie bleek dat Europeanen gemiddeld 200 zakjes per persoon per jaar gebruiken (cijfer uit 2010). Verschillen tussen lidstaten zijn echter aanzienlijk, gaande van zo 'n 500 in Estland tot slechts een viertal in bijvoorbeeld Ierland. België heeft al grote stappen vooruit gezet de afgelopen jaren en scoort met een 90-tal zakjes ruim onder het gemiddelde, maar dus duidelijk toch nog ver boven de koplopers.     

Hieronder kan je een Q&A (in het Engels) van de sociaaldemocratische rapporteur Judith Merkies downloaden over de nieuwe Europese aanpak.