Europees parlement verwerpt verlenging glyfosaat-licentie van Europese Commissie

Het Europees parlement heeft het voorstel van de Europese Commissie om glyfosaat een vernieuwde licentie van tien jaar te geven weggestemd. Het parlement bepleit een volledige uitfasering. Dat had wat ons betreft vroeger gemogen, maar daarvoor was helaas geen meerderheid te vinden.”

Woensdag moet een expertencomité van de lidstaten ook stemmen over het al dan niet verlengen van de licentie van glyfosaat, de meest gebruikte onkruidverdelger. Als de lidstaten de stemming van het Europees parlement ter harte nemen, moeten ze het voorstel van de Europese Commissie verwerpen. Dat zou betekenen dat de Commissie met een nieuw voorstel moet komen dat binnen de contouren van dat van het Europees parlement moet blijven.

Voor het parlement moet glyfosaat meteen volledig verboden worden voor particulier gebruik en voor gebruik in de openbare ruimte en nabij kinderspeeltuinen. Voor het gebruik in de landbouw werd een uitfaseringsperiode van vijf jaar goedgekeurd. Persoonlijk vind ik die overgangsperiode te lang, maar we konden géén meerderheid vinden voor een kortere periode. Een belangrijk deel van het parlement wilde zelfs dat de licentie opnieuw hernieuwd zou kunnen worden. Dat was voor ons een breekpunt. We moeten komaf maken met het systeem van opeenvolgende tijdelijke hernieuwingen van de licentie. We hebben nu eindelijk een datum waarop het ook in de landbouw definitief afgelopen zal zijn met het gebruik van glyfosaat. Daar is het uiteindelijk om te doen.