Een Noordzee vol plastic

 Vanavond toont Koppen (één) een reportage over microplastics. Vlaamse wetenschappers hebben 5.000 meter diep in zee plastic ontdekt. Een wetenschappelijke wereldprimeur. Tijdens hun jarenlang onderzoek vonden ze ook in de Noordzee altijd maar meer plastic.

Het dossier rond plastic afval is er één dat ik reeds geruime tijd opvolg vanuit het Europees parlement. Mijn schriftelijke vraag aan de Commissie over een verbod op plastic zakjes vind je via deze link. Klik hier om mijn pleidooi voor het weren van microplastics na te lezen. 
 
De Europese Commissie lanceerde onlangs ook een burgerbevraging over het gebruik van plastic in de Unie. Dat gebeurde naar aanleiding van de voorstelling van een Groenboek over plastic afval. Zowel het Groenboek als de bevraging moeten de aanzet geven tot een debat over hoe we in de toekomst in Europa zullen omgaan met plastic. Tot 7 juni kunnen Europese burgers hun mening kwijt over de manier waarop we met plastic zullen omgaan. 
 
Burgers kunnen hier het Groenboek dowloaden waarin ook de vragenlijsten opgenomen zijn. Hoewel het Groenboek in het Nederlands beschikbaar is, kunnen de antwoorden op de vragen enkel in het Engels, Frans of het Duits ingediend worden. Ook organisaties en overheden kunnen hun mening kwijt. Informatie daarover is te vinden op de website van de Europese Commissie. De antwoorden kunnen gemaild worden naar de commissie (ENV-PLASTIC-GREEN-PAPER@ec.europa.eu) of opgestuurd worden via de post:
 
Europese Commissie
DG Environment, Unit C.2 Waste Management 
1049 Brussels
Belgium