Belgen grootste slachtoffer luchtverontreiniging Dieselgate

Nergens in Europa wordt de bevolking meer bloot gesteld aan de uitstoot van frauduleuze vervuilende dieselwagens dan in België. De Europese lidstaten moeten schoon schip maken met sjoemelwagens.

Vier op de vijf auto’s die in het labo de Euro 5 norm halen, stoten op de weg toch drie keer meer NOx uit; voor Euro 6 wagens gaat het over tweederde van de goedgekeurde wagens. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat Transport and Environment (T&E) uitbracht naar aanleiding van één jaar Dieselgate. T&E heeft bij elk van die dieselmodellen opgelijst welke mogelijke sjoemelstrategie wordt gevolgd. Het is alleszins duidelijk dat de rookgasreiniging in een groot deel van de reële rijomstandigheden op een onwettige manier wordt uitgeschakeld.   “Het rapport van T&E toont aan dat het Volkswagenschandaal slechts het tipje vormt van de veel grotere diesel-ijsberg. Uit het rapport blijkt dat VW zelfs de minst vervuilende modellen op de markt heeft gebracht,” zegt Kathleen Van Brempt, voorzitter van de Dieselgate onderzoekscommissie in het Europees parlement. 

Het rapport verduidelijkt ook in welke landen de meeste frauduleuze dieselwagens rondrijden. Ons land staat met 1,3 miljoen ‘dirty diesels’ op nummer 6 in Europa, na Frankrijk, Duitsland, het VK, Italië en Spanje. Maar als je het aantal sterk vervuilende diesels afweegt tegenover het bevolkingscijfer van de betrokken lidstaten, komt ons land op de onbetwiste nummer 1 terecht. Met ruim 125.000 sterk vervuilende diesels per miljoen inwoners, terwijl het voor Frankrijk om ruim 83.000 en Duitsland ruim 66.000 wagens gaat per miljoen inwoners. De Belgen zijn daarmee het grootste slachtoffer van het gesjoemel met dieselwagens. Nergens wordt de volksgezondheid erger getroffen dan in ons land.

De Europese Commissie moet in samenspraak met de lidstaten de sjoemelpraktijken met wortel en tak uitroeien. “Alle wagens waarmee geknoeid werd en die niet aan de normen voldoen, moeten teruggeroepen worden voor herstel. Lidstaten die de Europese wetgeving niet doen naleven, moeten door de Commissie in gebreke worden gesteld.

België moet beginnen met voor eigen deur te vegen. Eén van de Dirty 50, de vijftig meeste vervuilende diesels, kreeg zijn typegoedkeuring in ons land, namelijk de Honda HR-V I met een 1.6 i-DTEC 4WD motor. Dit model zou mogelijk gebruik maken van een veel te ruimte thermal window. Het is nu aan de Belgische typegoedkeuringsinstantie om dat verder te onderzoeken en bij bevestiging die wagens te laten terugroepen voor herstel. De typegoedkeuringsinstanties in andere landen moeten hetzelfde doen voor de modellen die zij hebben goedgekeurd. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de wagens die op onze wegen rondrijden wél aan de normen voldoen en de rookgasreiniging permanent inschakelen zodat vervuilende uitstoot terug gedrongen wordt.