VS kiest voor ambitieus klimaatplan

Maandag 2 juni zou wel eens de geschiedenis in kunnen gaan als een historische dag voor het mondiale klimaatbeleid. President Barack Obama legt een ambitieus klimaatplan op tafel en kiest zo met de Verenigde Staten voor de vlucht vooruit in de strijd tegen klimaatopwarming. 

Nationale normen voor de uitstoot van koolstofdioxide door elektriciteitscentrales en een uitstootreductie van 30 procent tegen 2030. Met deze maatregelen legt Obama het meest ambitieuze klimaatplan in de geschiedenis van de VS op tafel. Het totale pakket wordt vandaag voorgesteld aan het grote publiek door het Enviromental Protection Agency (EPA). 

Tijdens de vorige legislatuur stuitte een nieuwe klimaatwet van Obama op hevig verzet van de Republikeinen in het Congres. Uit vrees voor een herhaling van dat scenario, waarbij het Congres de nieuwe klimaatwet blokkeert, zal het EPA de verstrenging van de normen doorvoeren. In 2007 oordeelde het Amerikaanse Hooggerechtshof immers dat het EPA bevoegd was voor het reglementeren van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2).