Oslo desinvesteert in fossiele brandstoffen

Oslo sluit zich aan bij de wereldwijde divestment-beweging en trekt zich terug uit al haar investeringen in fossiele brandstoffen. De Noorse stad wordt zo de eerste hoofdstad om een desinvesteringsagenda door te voeren en vervoegt een rijtje van zo'n veertig andere steden ter wereld. 

Wereldwijd hebben al meer dan 180 instellingen voor 43 miljard euro beleggingen in de fossiele sector geschrapt. Het gaat om pensioenfondsen, steden, universiteiten, verzekeringsmaatschappijen, filantropische en religieuze instellingen en vakbewegingen, die kapitaal aanhouden in olie-, steenkool- of gasbedrijven te riskant vinden. Recent sloot ook de Britse krant de Guardian zich aan bij de desinvesteringsbeweging. Hun campagne 'Keep it in the ground' verzamelde op amper een week meer dan 137 000 handtekeningen van burgers. De groeiende divestement-beweging krijgt duidelijk steun uit verschillende hoeken en wint steeds meer aan belang. Hopelijk wordt Oslo een voorbeeld voor andere (hoofd)steden in de Europese Unie en de rest van de wereld. 

Actievoerders richten hun pijlen naar eigen zeggen nu op 'the big guys'. New York en Londen komen zo in het vizier van de divestment-beweging. De afgelopen weken werd in verschillende steden reeds actie gevoerd om desinvestering op de agenda te plaatsen.