Belgische chocolatier wint prijs met duurzame chocolade.

 Belvas, een jong bedrijf uit Henegouwen, heeft de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties 2013 gewonnen. De eerste ecologische fairtradechocolatier in Noord-Europa deed dat met een duurzame en ecologische remake van een Belgische klassieker: de praline. Omdat Belvas zowel op vlak van milieu, duurzame economie, sociaal welzijn en open participatie goed scoorde  kwam het als winnaar uit de bus. 

Belvas probeert haar voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Dat doet het jonge bedrijf ondermeer door het productieproces zo ecologische mogelijk te houden. Talloze technieken om vervuiling tegen te gaan worden toegepast. "Zo werken we samen met een Duits bedrijf om de verpakkingen aan te passen en vragen we ons personeel zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer." Maar de grootste trots van de chocolatiers is het afvalbeheer. "Goed afvalbeheer heeft de grootste invloed op het milieu. Daarom hebben we negen verschillende afvalbuizen voor recyclage." Eentje daarvan is een speciaal systeem om de cacao die niet wordt gebruikt te verwerken. "Daaruit wordt door middel van biomethanisatie later energie uit gehaald."

Al is de weg naar succes niet altijd de meest vanzelfsprekende. "De Belgische fairtrademarkt is, zelfs met klanten als Oxfam en Delhaize, eigenlijk te klein. Onze export steeg daarom de voorbije jaren van 10 naar 80 procent. Bovendien blijft het moeilijk om een kwaliteitsproduct, dat voldoet aan onze eigen idealen, af te leveren én tegelijkertijd voldoende winst te maken om de return on investment aan te tonen bij de bank." Al mag het bedrijf niet klagen. "De voorbije jaren zijn we sterk gegroeid. Nu mikken we op een groei van 35 procent in vergelijking met vorig jaar, bij een omzet van 4 miljoen euro."

De duurzame chocolade van Belvas is momenteel te koop in 28 landen, waaronder China, Rusland, Australië en België.