Natuurpunt: ecologisch én sociaal

Vlakbij natuurgebied de Oude Landen in Ekeren heeft Natuurpunt samen met haar sociale werkplaats Natuur- en Landschapszorg een unieke loods gebouwd. Uniek want het project is een combinatie van duurzaamheid, energie-efficiëntie en sociale tewerkstelling.

De duurzame materialen als massief houten prefabelementen van bio-ecologische materialen maken van de loods een primeur in Vlaanderen. Bovendien wordt gestreefd naar een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Zo wordt de loods verwarmd met zonne-energie en met hout uit de eigen natuurgebieden. Daarnaast wordt regenwater hergebruikt, is de loods door en door geïsoleerd met vlokken gerecycleerd papier en gaat men efficiënt om met verlichting. Door middel van bewegingsdedectoren gaat het licht enkel aan waar nodig.

Chris Steenwegen, directeur van Natuurpunt, is terecht trots op deze loods. “Met de loods brengt Natuurpunt ecologische industriebouw en sociale tewerkstelling onder één dak. We zorgen voor meer natuur en voor meer tewerkstelling voor mensen die voorheen moeilijk aan een job geraakten. Twee vliegen in één klap.” De loods is immers de uitvalsbasis voor professionele terreinploegen, maar ook voor jongeren in opleiding en lokale vrijwilligers.

Een uniek project dat staat voor duurzaamheid en sociaal engagement kan ik niet anders dan warm toejuichen. De loods is de eerste in zijn genre in Vlaanderen. Hopelijk is de trend nu gezet.

Klik hier voor meer info.