Into eternity: een documentaire over de nucleaire mythe

 De documentaire Into eternity van Michael Madsen vertelt het verhaal van Onkalo, een opslagplaats voor nucleair afval diep in de rotsen in het noorden van Finland. In de grot zal 250 000 ton radioactief afval voor 100 000 jaar worden opgeslagen, want zolang is nucleair afval gevaarlijk.

Onkalo is een project van ongekende proporties. De constructie begon in de jaren 70 en zal worden voltooid in de 22ste eeuw. Regisseur Madsen toont zijn bewondering voor de technische grootsheid van Onkalo, maar stelt de kijker ook een aantal existentiële vragen. De documentaire is als het ware een brief aan toekomstige generaties, met de focus op de politieke, ethische en filosofische vragen die Onkalo oproept. Want hoe kan een beschaving die pas een paar duizend jaar bestaat, overzien hoe de wereld er over honderdduizend jaar uitziet? Hoe kunnen we toekomstige beschavingen, die misschien onze taal niet meer spreken, waarschuwen voor het gevaarlijke afval in Onkalo? Of kunnen we Onkalo gewoon beter vergeten, het bestaan ervan verzwijgen?

Voorstanders en tegenstanders van nucleaire energie moeten het nu eens worden over een permanente oplossing voor radioactief afval. De huidige opslag is te kwetsbaar. We kunnen niet voorspellen wat er binnen honderd jaar zal gebeuren, laat staan wat er zal gebeuren de komende duizenden jaren.

Into eternity is een intrigerende documentaire die ernstige vragen stelt over de gevolgen van kernenergie.