Groene energie halen uit zeewier

 Halen we morgen groene energie uit zeewierkwekerijen in de Noordzee? Volgens Sioen Industries is dat alvast een valabele energiebron. Het Vlaamse textielbedrijf is nu reeds de pioneer op vlak van industriële teelt. Europa heeft er immers baat bij om op de kar van de zeewierkweek te springen.

"Zeewier en andere grote algen zullen in de toekomst een belangrijke bron van energie en biomaterialen vormen," zegt Bert Groenendaal, die sinds vorig jaar een consortium van onderzoeksinstellingen en bedrijven achter het Europese At-Sea-project leidt, "Het grote voordeel is dat algen ontzettend snel groeien en gekweekt worden in de zee, waar er - in tegenstelling tot het land - meer dan voldoende ruimte voor handen is." 

Vandaag bevindt slechts enkele procenten van de wereldwijde zeewierkweek zich op het Europese continent. Het merendeel vind je vandaag de dag in Azië, waar men op een zeer arbeidsintensieve manier zeewier kweekt. "Hier is dergelijke methode onbetaalbaar. Het rendement moet een pak hoger liggen en alles moet machinaal kunnen gebeuren," legt Groenendaal uit. 

Het team achter At-Sea werkt daarom aan een nieuw systeem om zeewier op een industriële manier te kweken. Het experimenteert daarom nu met textiel in plaats van de in Azië gebruikte kabels. "Dat verhoogt het rendement alvast aanzienlijk. Vandaag is er echter nog geen markt voor en bovendien moet er nog heel wat onderzoek verricht worden alvorens industriële kweek mogelijk is," gaat Groenendaal verder, "Maar ik ben er zeker van dat het gaat lukken."