Fukushima in 2014

Drie jaar na de nucleaire ramp

11 maart 2011. Het noodlot slaat toe in Fukushima, Japan. Het nieuws over de nucleaire ramp treft de hele wereld. 300.000 mensen worden geëvacueerd. Maandenlang blijft de media vol ongeloof berichten over de omvang van de ramp en de evolutie op het terrein. 

Vandaag is de situatie nog steeds niet onder controle. Het besmette water van de nucleaire site lekt in de nabij gelegen oceaan. Kinderen kunnen niet meer buiten spelen. De was wordt binnen opgehangen om risico's te vermijden. Van de honderduizenden die in 2011 geëvacueerd werden, zal het grootste deel nooit meer naar huis terugkeren. Het aantal kinderen dat schildklierkanker krijgt ligt tientallen malen hoger dan normaal.  

De mensen uit het getroffen gebied proberen met man en macht opnieuw een normaal leven op te bouwen. "Ik probeer om zo weinig mogelijk buiten te komen en ook om geen ramen open te zetten," zegt de 34-jarige Ayumi Kaneta, moeder van drie zonen. "Ik koop eten uit gebieden weg van Fukushima, dat is ons dagelijkse leven nu." 

11 maart 2014. Drie jaar later blijft het belangrijk om stil te blijven staan bij de omvang van de nucleaire ramp en de gevolgen ervan die nog decennia lang zichtbaar zullen blijven. Op de bevolking, de natuur en de toekomst.