Duurzaamheid loont, ook cash

Duurzame constructies bedenken is de nieuwe uitdaging van architecten en bouwondernemers. Dat hebben de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en de Provincie Antwerpen goed begrepen. Samen hebben ze beslist dit jaar drie projecten ter waarde van €100.000 te subsidiëren.

Hiermee doen ze een oproep naar de chemie en de bouwsector om de handen in elkaar te slaan en innovatieve, duurzame projecten te ontwikkelen. In een duurzame industrie met respect voor mens en milieu, zijn innoverende bouwmethoden namelijk niet meer weg te denken. Bij grootschalige infrastructuurwerken duiken steeds meer voorbeelden op, ook in Vlaanderen. Zo is het Mechelse Nekkerpark goed op weg om trotse eigenaar te worden van Vlaanderens eerste passiefzwembad, de Nekkerpool. Ook een eerste passiefschool is op komst in Antwerpen. Zo stelde onderwijsschepen Voorhamme vorig jaar nog de plannen voor van de berenschool in Berendrecht.

Met deze oproep willen VITO en de Provincie Antwerpen echter ook kleinere bouwprojecten, zoals woningen of KMO-gebouwen, stimuleren tot innoverende en meer milieuvriendelijke bouwmethoden. Dit kan gaan van het gebruik van nieuwe, duurzame materialen tot het ontwikkelen van CO2-neutrale productiemethoden.

Zowel de chemie als de bouwsector zijn bovendien erg vertegenwoordigd in de provincie. Niet onwaarschijnlijk dat een duurzame samenwerking tussen beide sectoren zal leiden tot een duurzame, economische groei.

Projecten kunnen worden ingediend tot en met 15 mei 2012. Klik hier voor meer info.