Werken aan nieuwe tramverbinding tussen Antwerpen en Wommelgem gaan van start

 Afgelopen vrijdag werd de eerste spadesteek voor de aanleg van de nieuwe tramlijn tussen Antwerpen en Wommelgem gegeven. Vijf jaar geleden startte ik, als toenmalig Minister van Mobiliteit, zelf de studie voor het Livan-project. Livan brengt een verbinding tussen de park en ride aan de rotonde van Wommelgem en het Antwerpse stadscentrum.   

Zo kan 'de Reuzenpijp', de premetrotunnel onde de Carnotstraat en de Turnhoutsebaan, 32 jaar na de bouw ervan binnenkort in gebruik worden genomen. Vandaag wordt ook begonnen met de aanleg van een nieuwe tramlijn tussen de rotonde van Wommelgem en de Ruggenveldlaan. Alles moet klaar zijn tegen maart 2015.

De nieuwe tramverbinding zorgt ervoor dat de afstand van Wommelgem naar Antwerpen in 15 minuten overbrugbaar wordt. Het hele project zal zo'n 70 miljoen euro kosten, maar ook voor de onderhoudswerken van de komende jaren is er reeds geld vrijgemaakt. 
 
Bovendien wordt het Antwerpse tramnet in één klap met zeven kilometer verlengd en zorgt de nieuwe verbinding voor veertig procent tijdswinst tegenover het bovengrondse tramnet. Kortom, met de werken aan de Livan-1 start een belangrijke investering in het Antwerps openbaar vervoer. Als gemeenteraadslid van de stad kan ik dat enkel toejuichen.