Antwerpse jongeren mogen eigen stad bouwen

Vanaf de paasvakantie mogen Antwerpse jongeren zich uitleven op hun eigen bouwspeelplaats. In het kader van Antwerpen Jongerenhoofdstad van Europa krijgen ze de kans om met afvalmaterialen de stad van hun dromen te bouwen.  

In vergelijking met vroeger zijn er momenteel maar weinig plaatsen in Antwerpen waar jongeren nog echt kunnen ravotten. Schepen van Jeugd Leen Verbist (sp.a) wou daar iets aan doen en koos een braakliggend terrein in de Kievitwijk uit als jongerenbouwwerf. Van de paasvakantie tot en met 15 september kunnen tien- tot veertienjarigen er op vrije dagen en in het weekend hun fantasie de vrije loop laten en bouwen wat ze maar willen. Onder begeleiding zullen ze leren plannen, afspraken maken, karton, hout en andere verloren materialen zoeken en bouwen. Ze zijn dus tegelijkertijd aannemer en architect. 

"Met dit project geven we de Antwerpse jeugd de kans om creatief te zijn en zelf ideeën aan te brengen", verklaart Leen Verbist enthousiast.  "Hun participatiegraad is enorm hoog.  Dat bewijst dat hun mentaliteit de jongste tien jaar enorm is veranderd: jongeren zijn nu wel degelijk bereid om mee aan de weg te timmeren", aldus de schepen.  

Verbist is erg trots op het programma van Antwerpen als Europese jongerenhoofdstad.  "Het wordt een gamma van uiteenlopende evenementen, van muziek- en skatefestivals tot modehappenings en een jongerencarnaval".  Het belangrijkste vindt ze dat een kwart van het programma is ontstaan op basis van ideeën van de jongeren zelf.  "We worden nu al als voorbeeld voor andere Europese steden gebruikt.  Antwerpen is wat dat betreft een beetje de proeftuin van Europa".  

De aftrap van Antwerpen Jongerenhoofdstad van Europa wordt op 4 en 5 maart gegeven. Een grote murgastoet zal het Centraal Station dan omtoveren tot één grote Braziliaanse carnavalsstoet.