Antwerpen jongerenhoofdstad in 2011

Vorige week vrijdag (4 maart) werd het officiële startschot gegeven van het jongerenjaar in het Centraal Station van Antwerpen. Antwerpen is dan ook vanaf nu de jongerenhoofdstad van Europa voor het komende jaar.

Na Turijn en Rotterdam is Antwerpen de derde jongerenhoofdstad. De Europese jongerenraad wil hiermee kinderen en jongeren op de voorgrond zetten en hen de ruimte geven die ze nodig hebben, zowel fysiek als mentaal. Het komende jaar zullen jongeren in onze stad dus extra in de schijnwerpers worden gezet en alle kansen krijgen om de schijnwerpers ook zelf te richten; op henzelf, maar ook op alles waar hun interesse naar uitgaat.

Vrijdag kwamen al zo’n 800 kinderen samen om met burgemeester Patrick Janssens en schepen van Jeugd Leen Verbist af te tellen naar hún jongerenjaar. Meteen werd het eerste feestje op gang getrapt met een Europees Carnaval Bal. Dit bal zal gevolgd worden door talloze andere activiteiten het komende jaar: meer dan 150 feestjes, grote evenementen en creatieve projecten staan op de planning (zie bijlage voor het programma).