Curieus organiseert gespreksavond met 'The Muffinman'

 Vijf jaar lang leefde Steven De Geynst in armoede. Hij kon zijn honger stillen met wat hij vond in de afvalcontainers van grootwarenhuizen. Hij ontdekte er grote hoeveelheden nog perfect eetbaar voedsel en besloot om voedselbanken en volkskeukens te bevoorraden. Steven creëerde een eigen netwerk van herverdeling. Skippen of containerduiken werd een dagelijkse uitdaging.

In 2010 ontstond er heel wat commotie Steven De Geynst, toen hij veroordeeld werd voor het stelen van twee zakken muffins uit een afvalcontainer in Rupelmonde. Vanaf dan stond Steven bekend als de muffinman. De rechter in Dendermonde gaf hem zes maanden voorwaardelijk maar op 8 februari 2012 volgde de vrijspraak in het Gentse hof van beroep. Voedselverspilling blijft een strijd voor de muffinman. Zijn kernboodschap: “Kijk eens in je ijskast. Sta stil bij wat je in je winkelkarretje legt en hoe je ermee omgaat.”

 
De documentaire ‘The Muffinman’ schetst een portret van Steven De Geynst. Trees Heirbaut, een van de makers van de film: “We volgen Steven in zijn strijd tegen voedselverspilling tot in het Hof van Beroep in Gent, waar de vrijspraak volgt. The Muffinman is geen wetenschappelijke analyse van het fenomeen voedselverspilling maar een persoonlijk portret van een opmerkelijke persoonlijkheid in zijn strijd tegen voedselverspilling. Met deze film willen we een bijdrage leveren in een zeer actueel debat: hoe verantwoord omgaan met een kostbaar goed dat voedsel is?”
 
Living Tour: Hoe richten wij ons leven in? Kan het anders?
Fim + Debat donderdag 25 april
Living van Tutti Fratelli, Lange Gasthuisstraat 26, 2000 Antwerpen / 20.00 uur
Inkom €4, wie zijn oude gsm meebrengt betaalt €3 (www.belbos.be)
Organisatie door Curieus provincie Antwerpen
Inschrijven via info.antwerpen@curieus.be